Funderingen zijn cruciaal voor elk bouwproject. Met brede kennis en deskundigheid zet de funderingsafdeling binnen Herbosch-Kiere zich steeds in voor het beste resultaat. En dat was in het project aan de Scheldeoever in Wichelen niet anders. In opdracht van De Vlaamse Waterweg verstevigde Herbosch-Kiere de dijk over een traject van 2 kilometer om te voorkomen dat de oever verder afbrokkelt. “Dat we binnen Herbosch-Kiere over een eigen funderingsafdeling beschikken, bleek ook in dit project een grote meerwaarde”, aldus ir. Marc Verlinden, Afdelingshoofd Funderingstechnieken bij Herbosch-Kiere.
Al langer dan een eeuw bouwt Herbosch-Kiere-aan de infrastructuur van vandaag en morgen. In, op en vlakbij water. Waterwegen onderhouden, offshore energieprojecten, bergen van schepen, funderingen voorzien, vervuilde gronden saneren … Met succes profileert Herbosch-Kiere zich als waterbouwexpert, met een focus op vier sterke pijlers: civiel & water, maritieme & offshore diensten, milieu en funderingen. En wat dat laatste betreft kan Herbosch-Kiere teren op ruime ervaring in het toepassen van verschillende funderingstechnieken zoals diepwandfunderingen, micropalen, grondankers en jetgrouting.
In 2016 werd het funderingsbedrijf Fondedile overgenomen door waterbouwexpert Herbosch-Kiere en sindsdien beschikt de waterbouwexpert, en bij uitbreiding de hele Eiffage Group, over een eigen funderingsafdeling. Marc Verlinden: “Om bepaalde synergieën te creëren, werd besloten Fondedile volledig te integreren binnen Herbosch-Kiere. De integratie was op zich een logische stap want Fondedile bevond zich al op dezelfde site. Bovendien kunnen we nu een beroep doen op de technische en administratieve ondersteuning van de groep. Bijvoorbeeld op het vlak van studies, prijscalculatie, aankoopdienst, materieel … De afdeling funderingstechnieken is nu hoofdzakelijk actief in de maritieme sector, maar we kunnen ook door andere bedrijven binnen Eiffage Group ingeschakeld worden. Zoals bijvoorbeeld het geval was bij de realisatie van een parking in Kortrijk, waar we in onderaanneming van de TM tussen Antwerpse Bouwwerken en Vuylsteke diepwandfunderingen plaatsten. Daarnaast blijven we uiteraard als funderingsspecialist beschikbaar voor bedrijven buiten de groep, waarvoor we onze expertise inzetten.”
“En die synergie willen we graag nog verder uitbouwen”, vult Bavo Maekelbergh, werfleider bij Herbosch-Kiere, aan. “Dat is een groeiproces. Uiteraard zijn alle bedrijven binnen de groep op de hoogte van onze activiteiten, maar de werken moeten zich uiteraard ook aandienen. Bovendien zijn wij echt wel gericht op de grotere projecten. Onze corebusiness is grond-ankers, maar ook jetgrouting, diepwandfunderingen en micropalen behoren tot onze expertise. Op dat vlak kunnen we een hele goeie service aanbieden. Het voordeel is dat we zeer snel en efficiënt kunnen schakelen op het vlak van studiewerk, materieel …”
“Onze grote sterkte is dat we niet in onderaanneming moeten werken en niet afhankelijk zijn van iemand anders zijn planning”, bevestigt Marc Verlinden. “De planning ligt van in het begin vast en binnen de groep kunnen we flexibel reageren als dat nodig is. Het is een bewuste keuze van Herbosch-Kiere om zoveel mogelijk activiteiten binnenshuis te houden. En voor de opdrachtgever is die onestopshop een grote meerwaarde.”
Een mooi voorbeeld van de meerwaarde van de afdeling funderingstechnieken binnen Herbosch-Kiere is het project aan de Scheldeoever in Wichelen. Naast het verstevigen van de dijk werd ook de waterkering verhoogd. De stabilisatiewerken kaderen in het Sigmaplan, waarmee de Vlaamse overheid Vlaanderen beter wil beschermen tegen overstromingen. Marc Verlinden: “Stalen damplanken werden in de oever geplaatst om een robuuste wand te vormen, met grondankers voor extra stabiliteit. In totaal gaat het om ongeveer 700 grondankers. De helling langs de rivierzijde werd afgedekt met breuksteen zodat het waterverkeer gegarandeerd kon blijven.”
Er werden ook baggerwerken (linkeroever) uitgevoerd. De gebaggerde specie werd verplaatst naar de diepere zone (rechterzijde van de vaargeul) waarna de specie werd afgedekt met zinkstukken. Deze zinkstukken werden vervolgens bestort met breuksteen. Het totaalpakket aan werken voor Herbosch-Kiere bestond uit het stabiliseren van de huidige Scheldeoever over een lengte van 1.880 m, het garanderen van de waterkering op Sigmaplan niveau 8,00m TAW, het kwalitatief inrichten van de publieke ruimte langsheen de waterkering ter hoogte van het sociaal huis te Wichelen en het bouwen van een pompgemaal en nieuwe uitwateringssluis op de Bosbeek.
“Zowel het studiewerk, het ankerontwerp, de geschiktheidsproeven als de uitvoering van de werken nam Herbosch-Kiere voor zijn rekening. De ruimte om te werken tussen de achtertuinen van de omwonenden en de waterkant was beperkt, maar we zijn er toch in geslaagd de hinder zo beperkt mogelijk te houden. Dat is steeds onze betrachting, net als zero tolerance op het vlak van veiligheid en veel aandacht voor duurzaamheid en milieu”, besluit Bavo Maekelbergh.