Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
BENOR-gecertificeerd wegenbeton over heel Vlaanderen beschikbaar
De continue kwaliteit van betonmengsels voor ter plaatse gestorte wegverhardingen en lijnvormige elementen wordt sinds 2017 bevestigd door de BENOR-certificatie volgens TRA 50.

BENOR-gecertificeerd wegenbeton over heel Vlaanderen beschikbaar

Eind 2018 reikte certificerings- en keuringsorgaan BE-CERT de eerste BENOR-certificaten voor wegenbeton uit. De certificaten worden afgeleverd op basis van de bepalingen van het toepassingsreglement voor de BENOR-certificatie van wegenbeton, TRA 50, en in overeenstemming met PTV 850. Drie jaar later zijn bij BE-CERT en certificeringsorgaan COPRO in totaal 23 producenten gecertificeerd, waardoor het vandaag mogelijk is om in heel Vlaanderen kwalitatief gecertificeerd wegenbeton te verkrijgen.

Aan wegenbeton dienen zeer specifieke eisen opgelegd te worden om de duurzaamheid te verzekeren. De continue kwaliteit van betonmengsels voor ter plaatse gestorte wegverhardingen en lijnvormige elementen wordt sinds 2017 bevestigd door de BENOR-certificatie volgens TRA 50. Een certificaat voor wegenbeton volgens TRA 50 kan zowel bij COPRO als bij BE-CERT aangevraagd worden, waarbij COPRO ook optreedt als sectorale organisatie. 

“De sectorale organisatie is verantwoordelijk voor het opstellen van het reglement, maar ook BE-CERT is zeer actief binnen de groep die het reglement opstelt en goedkeurt”, verduidelijkt Pascale De Kesel, certification expert & auditor bij BE-CERT. “BE-CERT vindt het belangrijk om het certificaat voor wegenbeton volgens TRA 50 in de kijker te blijven zetten. Dit certificaat kwam in 2017 tot stand toen de belanghebbenden de koppen bij elkaar staken. In dit geval was de publieke partij, het Agentschap Wegen & Verkeer, de voortrekker die voor de aanleg van wegen graag gebruik wilde maken van een gecertificeerd product. Producenten en experten zagen de voordelen van een dergelijke certificatie en sprongen mee op de kar.” 

Aan wegenbeton dienen zeer specifieke eisen opgelegd te worden om de duurzaamheid te verzekeren.

Voordelen van certificatie

Vandaag zijn in totaal 23 wegenbetonproducenten, waarvan 4 bij BE-CERT, in het bezit van een certificaat. Pascale De Kesel: “We merken dus gestaag een stijging van het aantal gecertificeerde producenten, maar er is uiteraard nog plaats. En het belang van een certificaat voor wegenbeton volgens TRA 50 kunnen we niet genoeg benadrukken. Dit biedt zowel voordelen voor de producent als voor de gebruiker en opdrachtgever. Voor heel wat werven worden specifiek gecertificeerde producten gevraagd zoals openbare besturen die voor wegenaanleg in hun bestekken eisen dat er gebruik gemaakt wordt van gecertificeerde mengsels. Anderzijds is het voor de gebruiker of opdrachtgever een geruststelling om te weten dat er gewerkt wordt met een gecertificeerd product dat beantwoordt aan technische voorschriften van de verschillende overheden, samengebracht in de PTV 850. Dit product wordt bovendien al van bij de voorstudie van het mengsel opgevolgd en staat onder permanent toezicht, zowel door de producent als door externe controle van een certificeringsinstelling.”

Wegenbeton wordt specifiek toegepast in wegeniswerken met heel specifieke eisen voor samenstelling en verwerking.

Bijkomende aspecten

Wegenbeton wordt specifiek toegepast in wegeniswerken met heel specifieke eisen voor samenstelling en verwerking. “In vergelijking met stortklaar beton zijn er een aantal bijkomende aspecten. Zo worden grote (snel)wegen bijvoorbeeld blootgesteld aan strooizouten en dat zorgt voor strengere eisen op het vlak van duurzaamheid. Bedrijven die van BE-CERT al een certificaat voor stortklaar beton kregen, kennen de methodiek en kennen de weg naar ons om de bijkomende certificaten aan te vragen. De drempel voor fabrikanten in de betonsector is dus niet zo groot. Ondertussen vind je op het extranet van BE-CERT ook zowel de technische fiches als de certificaten van de gecertificeerde mengsels van alle bedrijven. Zo kan iedereen checken welke bedrijven en samenstellingen bij ons gecertificeerd worden”, besluit Pascale De Kesel.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details