Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
BENOR-gecertificeerde bescherming van betonbuizen met epoxy-coating
Lithobeton ontwikkelde EPOLITH-Top, een BENOR-gecertificeerde epoxycoating.

BENOR-gecertificeerde bescherming van betonbuizen met epoxy-coating

Iedereen kent de grote voordelen van betonbuizen voor water- en rioleringswerken. Ze zijn gemaakt van natuurlijke materialen, hebben sterke mechanische eigenschappen, zijn handig om mee te werken, zijn 100% recycleerbaar en hebben hun duurzaamheid in het verleden al volop bewezen. En dankzij de epoxy-coating van Lithobeton zijn de buizen ook beschermd tegen de gassen van agressief afvalwater.

Beton op zich is echter onvoldoende resistent tegen de biogene zwavelzuren (BZA) die zich in het afvalwater bevinden, niettegenstaande SR-cementen worden gebruikt. De aanwezige kalkfracties worden aangetast met de kans dat de wanddikte vermindert. Lithobeton speelt al enige tijd in op deze problematiek en ontwikkelde EPOLITH-Top, een BENOR-
gecertificeerde epoxycoating die intussen volop zijn toepassingen heeft gevonden bij het beschermen van betonnen inspectieputten.

Geavanceerde lijn voor buizen

Tom Bulcke, zaakvoerder van Lithobeton, vertelt dan ook met trots: “We hebben met ons team niet stilgezeten en hebben naar oplossingen gezocht om ook de buizen te beschermen tegen de gassen veroorzaakt door agressief afvalwater. In samenwerking met een gespecialiseerde partner werd een epoxy-coating ontwikkeld die alle mechanische en chemische testen volgens de strengste Europese normeisen heeft doorstaan. Het gevolg hiervan is dat deze coating BENOR- gecertificeerd is. Dankzij de hoge hechtsterkte kan deze zelfs aangebracht worden op vochtige betonoppervlakken, bijvoorbeeld in reeds bestaande rioleringsstelsels.”

De betonbuis én de epoxycoating zijn kwalitatief gedekt door het BENOR-certificaat maar ook het aanbrengen van de epoxy-coating moet in een gecontroleerd kader uitgevoerd worden.

“Daarnaast werd geïnvesteerd in een geautomatiseerd proces om betonbuizen te coaten waarbij alles in het werk is gesteld om de kwaliteit en afwerking te garanderen. De betonbuis én de epoxycoating zijn kwalitatief gedekt door het BENOR-certificaat maar ook het aanbrengen van de epoxy-coating moet in een gecontroleerd kader uitgevoerd worden. Deze volautomatische productielijn zorgt hiervoor door het gebruik van gerobotiseerde tools en bewerkingen met ingebouwde controles voor onder meer laagdikte en hermetische dekking van het beton. Zo kan de klant in volle vertrouwen onze gecoate buizen gebruiken.“

BENOR-gecertficeerde betonbuis

Lithobeton mikt op toepassingen waar zowel de mechanische als de chemische duurzaamheid van de buizen moet verzekerd worden zoals de leidingen na een pompstation of andere zwaar belaste strengen. Grotere diameters vanaf di300 tot di1000mm zullen in eerste instantie kunnen aangeboden worden. 

Lithobeton is er dan ook van overtuigd dat deze gecoate betonbuis alle goede en noodzakelijke eigenschappen bundelt voor een duurzame riolering en bijgevolg de weg naar de lastenboeken zal vinden.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details