Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
De juiste expertise van a tot z voor een bijzonder rioleringsproject
Aclagro voerde nagenoeg de volledige werken vanaf dag één tot en met oplevering uit met eigen personeel.

De juiste expertise van a tot z voor een bijzonder rioleringsproject

Verder werd ook de betonverharding van de rijweg vernieuwd, werden nieuwe voetpaden in betonstraatstenen aangelegd en werd er een buffergracht voorzien in het deel tussen de Melkweg en de Erembodegemstraat. Aclagro leidde de werken van start tot finish.

Met behulp van een secanspalenwand en een ronde bekisting kon de betonnen collector gegoten worden.

Na de paasvakantie startte de infra-afdeling van Aclagro met de bouw van een gescheiden riolering in de Rooms-Hofstraat in Erembodegem, een deelgemeente van Aalst. De opdracht was dubbel. Enerzijds moest er 450 m regenwaterafvoer (RWA) en droogweerafvoer (DWA) gelegd worden op een diepte van 5 tot 6 m en anderzijds moest een bestaand natuurgebied verbouwd worden tot een plek met bezinkvijvers en kreken voor de opvang van het propere regenwater. Gezien de grote diepte werd een actieve beschoeiing gebruikt, met behulp van kringspanelen. “Dergelijk werkt vraagt ervaring en veel discipline van de collega’s”, getuigt werfleider Jens Colman. “Anders maak je snel fouten waardoor er risico’s ontstaan. In tegenstelling tot het plaatsen van buizen met een sleepbak, moet je in de bouwput met twee personen zijn om de buizen goed te begeleiden bij de plaatsing.”

In de bouwput moesten twee personen de buizen begeleiden bij de plaatsing.

Collector met centrifugeturbine

“Een ervaren ploeg zorgde ervoor dat de betonbuizen van 1.200 en 1.400 mm in alle veiligheid op grote diepte geplaatst werden”, aldus projectmanager Pascal Verthé, die samen met Jens Colman de werken in goeie banen leidde. Aan het einde van de weg, net voordat het water in het natuurbekken terechtkomt, werd een klein zuiveringsstation gebouwd. Pascal Verthé: “En dat maakt dit project zeker bijzonder. De cilindervormige collector vangt het regenwater op en een centrifugeturbine haalt restanten van plastiek uit het water voordat het water wordt afgeleid naar het aangrenzende natuurgebied. Het is voorzien dat de centrifuge wordt aangedreven door de kracht van het inkomende water, zonder extreme behoefte aan energie.”

Het natuurgebied werd, in overleg met het Agentschap Natuur en Bos, aangepakt. Pascal Verthé: “Voor het verbouwen van het nabijgelegen natuurgebied moest er maar liefst 7.000 kuub grond afgevoerd worden. Op die manier creëerden we kreekjes die het water uit de collector kunnen opvangen. Het water gaat naar de kreekjes en kan zo in het natuurgebied eerst bezinken voordat het verder afgevoerd wordt. Het plaatsen van de collector is een knap staaltje vakmanschap. Met behulp van een secanspalenwand en een ronde bekisting kon de betonnen collector gegoten worden. En er moesten ook twee grote rioleringsbuizen met een diameter van 3 m en een gewicht van elk 18 ton geplaatst worden. Een stevige onderneming die tot op de centimeter juist uitgevoerd moest worden.” 

De stad Aalst investeerde dit jaar in de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel in de Rooms-Hofstraat in Erembodegem.

Van a tot z

Ook de wegeniswerken nam Aclagro voor zijn rekening. Eerst werd de gecombineerde kantstrook/boordsteen ter plaatse gestort met een glijbekistingsmachine op GPS-sturing. Daarna werd het nieuwe wegdek, bestaande uit twee rijstroken van 3,5 m breed, met de glijbekistingsmachine gestort door de ervaren betonploeg van werfleider Tom Rotthier. De werken in ter plaatse gestort beton werden in goede banen geleid door Nuno, werfleider bekistingswerken.  Aclagro voerde zo nagenoeg de volledige werken vanaf dag één tot en met oplevering uit met eigen personeel. 

“Dat is zeker een van de grote sterktes van Aclagro. We kunnen kort op de bal spelen en zijn niet afhankelijk van onderaannemers. Enkel de nieuwe huisaansluitingen en het aanleggen van klinkers en boordstenen werd in onderaanneming uitgevoerd. De planning kunnen we dus van start tot finish zelf beheren en we kunnen snel schakelen indien nodig. Een goeie voorbereiding is wat dat betreft cruciaal. Voor de rioleringswerken brengen we eerst de bestaande situatie gedetailleerd in kaart. En tijdens de werken wordt alles zeer nauw opgevolgd door de werfleider, in dit geval Jens.”, besluit Pascal Verthé.     


"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details