Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Fietsbrug over de Dender brengt fiets-snelweg Gent-Mechelen stapje dichterbij
De fietssnelweg F44 zal een belangrijke schakel vormen om Mechelen en Gent met elkaar te verbinden.

Fietsbrug over de Dender brengt fiets-snelweg Gent-Mechelen stapje dichterbij

Langs een van de oudste spoorlijnen van ons land, tussen Gent en Mechelen, is een nieuwe fietssnelweg in de maak. Aclagro heeft zopas een ‘missing link’ weggewerkt op de route van de F44 met de aanleg van de fietssnelweg en fietsbrug over de Dender ter hoogte van Oudegem. “Een gedroomd project voor ons bedrijf aangezien we hier onze diverse specialisaties konden combineren en tegelijk bijdragen aan een duurzaam mobiliteitstraject”, vertelt Kevin Krikilion, directeur der werken Infra bij Aclagro. 

De spoorweglijn Gent-Mechelen is gebouwd in 1837 en behoort daarmee tot de oudste van het land. Bijna 200 jaar later kreeg Aclagro, onderdeel van Square Group, de kans om mee te werken aan een duurzaam mobiliteitstraject, met name de fietssnelweg F44 die uiteindelijk een belangrijke schakel zal vormen om beide provinciesteden met elkaar te kunnen verbinden. In opdracht van de Provincie Oost-Vlaanderen en Infrabel heeft Aclagro zopas een van de missing links op deze route weggewerkt. 

“Ter hoogte van Oudegem, een deelgemeente van Dendermonde, hebben wij de fietssnelweg en fietsbrug over de Dender aangelegd”, vertelt Kevin Krikilion. “Deze aanbesteding wekte onze bijzondere interesse omwille van de vereiste technische specialisaties. Hier konden we namelijk onze expertise in de klassieke wegenbouw – denk aan rioleringswerken en bovenbouw – combineren met onze knowhow op vlak van civiele technieken. Neem daar nog de grondkeringsconstructie bij en we zagen hierin een mooie kans om onze geïntegreerde multidisciplinaire aanpak in de praktijk te brengen.”   

Het fietspad loopt langs de spoorlijn Gent-Mechelen, een van de oudste van het land.

Werken tussen spoorweg en gevangenis

De uitdaging zat bij dit project in de eerste plaats vervat in de locatie. “De fietssnelweg ligt namelijk vlak naast de spoorweg, waardoor veel aandacht is gegaan naar het veilig werken op de werf. Bepaalde ingrepen konden bijvoorbeeld alleen ’s nachts uitgevoerd worden wanneer er geen treinverkeer was”, legt projectleider Jochen Moyaert uit.

Concreet omvatte het project in Oudegem voor Aclagro drie deeltrajecten, te beginnen met de fietssnelweg vanaf de Meersstraat tot aan de Dender. “Daar hebben we over een lengte van 650 meter een 3,5 meter breed fietspad aangelegd in asfalt, met de riolering erlangs. Dit gedeelte van de snelweg zal binnenkort ook dienst doen als secundaire toegangsweg tot de nieuwe gevangenis van Dendermonde. Dit gevangeniscomplex is in volle opbouw vlakbij onze werf.”  

Alles bij elkaar realiseerde Aclagro bijna 2 kilometer fietssnelweg.

Stalen fietsbrug

Daarna steekt de spoorweg de Dender over. Aldaar diende Aclagro een bestaand dienstpad af te breken en een nieuwe fietsbrug te bouwen met een brugdek van 51 m. Het is opgebouwd uit stalen consoles, met daarop een deels composieten wegdek. “Bijkomende uitdagingen om dit te verwezenlijken waren de aanleg van een grondlichaam in deels overstromingsgevoelig gebied, gecombineerd met nieuwe landhoofden aan beide oevers van de Dender”, aldus Jochen Moyaert.  

Grondkeringsconstructie

Voorbij de brug legde Aclagro nog een stuk fietssnelweg aan van de Oudegemsebaan tot aan de Hofstraat. Op een deel van dit traject zit de nieuwe fietssnelweg ingekapseld tussen de spoorwegbedding aan de ene zijde en de Oude Heirbaan – die zo’n 4 meter lager ligt – langs de andere zijde. Om dat steile niveauverschil te overbruggen is een grondkering geplaatst door middel van damplanken over een lengte van bijna 400 meter.

De brug over de Dender is opgebouwd uit stalen consoles, met daarop een deels composieten wegdek.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Alles bij elkaar realiseerde Aclagro bijna 2 kilometer fietssnelweg. Eind november is het traject over de Dender feestelijk ingereden door onder meer de burgemeester van Dendermonde. “We zijn heel fier dat we dit project hebben mogen realiseren. Met Aclagro en Square Group zetten we sterk in op maatschappelijk verantwoord ondernemen en met projecten als deze voegen we de daad bij het woord. Ook het multidisciplinaire karakter van dit project, waarbij we verschillende van onze specialisaties konden aanwenden, maakt dit voor ons bedrijf een mooie referentie”, besluit Kevin Krikilion.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details