Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Future proof rioleren met zwavelbeton
Zwavelbeton biedt een rioolbeheerder de mogelijkheid om een betrouwbaar rioolstelsel uit te bouwen en tegelijk zijn ecologische voetafdruk tot een absoluut minimum te beperken

Future proof rioleren met zwavelbeton

Het is het nieuwe, circulaire materiaal om een spoor- of rioleringsinfrastructuur future proof aan te leggen. Dit betekent dat het materiaal niet alleen aan al de technische en functionele eisen voldoet, maar dat het ook toelaat om een grote positieve bijdrage te leveren aan de transitie naar een duurzame en circulaire riolering of spoorweg.  

100 % circulair

Zwavelbeton is vergelijkbaar met klassiek cementbeton, behalve dat zowel het cement als het water vervangen worden door zwavel als bindmiddel. De productie van zwavelbeton is een fysisch proces van smelten en stollen. Dit proces kan eindeloos herhaald worden, waardoor het materiaal oneindig hergebruikt kan worden, en dat zelfs in een identieke toepassing. Die 100 % circulariteit wordt bijkomend gegarandeerd door het uitsluitend gebruik van primaire en hoogwaardige grondstoffen. Van downcycling is dan ook geen sprake. De circulariteit van zwavelbeton is bijgevolg geen hypothetische of complexe materie, maar een zeer puur en eenvoudig aantoonbaar concept.  

Lage CO2 uitstoot

De CO2-uitstoot is extreem laag in vergelijking met alle andere gangbare materialen in de rioleringssector. Dit is te danken aan het laag-energetisch productieproces en het vervangen van cement en water door zwavel, een restproduct van de petrochemie.  Ook Infrabel wil graag zijn steentje bijdragen aan de ecologische transities, en nam recent ecologische parameters mee op in aanbestedingen, waar zwavelbeton uiteindelijk weerhouden werd. Hiermee werden de eerste stappen gezet om de bestaande dwarsliggers geleidelijk aan te vervangen. Enkel al met deze aanbesteding van 200.000 dwarsliggers wordt 6.000 ton CO2 bespaard!

“Dankzij een modulair kokergamma, gaan we geen uitdaging uit de weg en zijn we bereid mee te denken tot elke vorm en afmeting”

Geen waterverbruik

Tijdens het hele productieproces wordt geen druppel water verbruikt. Zo draagt het gebruik van zwavelbeton ook bij aan de doelstellingen van de Europese Blue Deal. Welke maatregel is immers beter om droogte en waterschaarste te bestrijden dan gewoonweg geen water te gebruiken? Het vermijden van waterverbruik in de productie, zowel als grondstof als voor het productieproces zelf, overklast alle andere maatregelen in deze optiek.

Levensduur en functionaliteit

Omdat er geen cement gebruikt wordt en zwavel ook zuurbestendig is, zijn de zwavelbetonnen rioolbuizen en hun verbindingssysteem ook zuurbestendig (pH 1-12). Het materiaal combineert daarmee de chemische bestendigheid van gresleidingen met de robuustheid van beton, en is dus ook voor DWA-stelsels toepasbaar. Omdat het materiaal hydrofoob is, en er dus geen water kan indringen, is het fysisch zeer stabiel. Het zuurbestendig en hydrofoob karakter garandeert, samen met de hoge mechanische sterkte van het materiaal (sterkteklasse 160), een zeer lange levensduur, ook in de meest extreme omstandigheden. 

Doordacht systeem en vlotte plaatsing

De waterdichtheid van het systeem wordt gegarandeerd door een doordachte verbindingsmof uit slagvast polypropyleen, voorzien van 2 EPDM-dichtingsringen. Omdat deze verbinding voorzien is van een dwarskrachtstop, wordt de waterdichtheid tot 1 bar ook op lange termijn gegarandeerd. Het systeem is bovendien speciaal met het oog op circulariteit volledig ontmantelbaar ontworpen. Aansluitingen kunnen gerealiseerd worden met verschillende soorten indrukmoffen. De daarvoor benodigde boorgaten worden onder certificering in de fabriek reeds voorzien, maar indien de werfomstandigheden dat vereisen kunnen de boorgaten voor de aansluitingen ook in situ geboord worden. De gestroomlijnde vorm van het systeem en de perfect ronde en gladde voegverbinding zorgen er dan weer voor dat de buizen vlot geplaatst kunnen worden. Het geheel is zeer robuust, wat de kans op schades door manipulatie of impact zeer beperkt houdt. 

‘Riolering 2.0’ met zwavelbeton 

Het is duidelijk, zwavelbeton zet nieuwe standaarden op het vlak van duurzaamheid. Het materiaal biedt een rioolbeheerder de mogelijkheid om een betrouwbaar rioolstelsel uit te bouwen en tegelijk zijn ecologische voetafdruk tot een absoluut minimum te beperken!     

Over De Bonte
De Bonte is een familiebedrijf met een jarenlange ervaring in de productie van prefab betonproducten. “Wij produceren op internationaal niveau betonproducten van de hoogste kwaliteit voor de spoorweg-, riolerings- en wegenisinfrastructuur”, klinkt het. “We vormden ons tot sterke groep en beschikken hiervoor over de nodige productiefaciliteiten in België, Frankrijk, Polen en Turkije.” Van oorsprong focuste het bedrijf op productiezorg. “De combinatie van constructief overleg, technische expertise en de nodige ervaring vormen voor ons de basis om hierbij aan alle klantspecifieke eisen te voldoen. Het voorbije decennia verlegden we het accent naar innovatieve producten waarmee we het verschil willen maken.  Als innovatief en groeiend bedrijf zetten we als De Bonte zowat alle middelen in om ook bij te dragen aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. We gaan dichterbij onze markten produceren, herbekijken al onze producten één voor één om hun milieu-impact te reduceren en zetten met zwavel beton als speerpunt de volledige stap naar circulair beton.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details