Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Gebruik van meerwater voor warmtepomptechnologie
De voorgemonteerde pijpleiding werd 20 km over het Meer van Genève naar de locatie gesleept. Foto: Hydrokarst Swiss ©

Gebruik van meerwater voor warmtepomptechnologie

Het werkgeverscentrum Centre Patronal is een Zwitserse werkgeversorganisatie die in Lausanne is gevestigd. De stad ligt aan het Meer van Genève in het Franstalige Zwitserse kanton Vaud. Om een stap dichter bij CO2-neutraliteit te komen, investeerden zij in een veelbelovende milieutechnologie. Door gebruik te maken van het diepe water van het Meer van Genève is het nu mogelijk om op een milieuvriendelijke manier te verwarmen en te koelen. AGRU Kunststofftechnik leverde geschikte pijpleidingen van de hoogwaardige kunststof PE 100-RC voor het gebruik van meerwater. Professionele duikers van het Zwitserse bedrijf Hydrokarst Swiss installeerden de pijpleiding en lieten deze zakken op de bodem van het meer.

Het werkingsprincipe van het gebruik van zeewater is eenvoudig uit te leggen: met behulp van een warmtepomp wordt energie onttrokken aan het water, dat door compressie op een hoger, bruikbaar temperatuurniveau wordt gebracht. Daarbij wordt een veelvoud van het elektrisch vermogen dat voor de warmtepomp wordt gebruikt, als warmte opgewekt en wordt de voor verwarming benodigde energie met tot 50 % verminderd. Meren en grote rivieren vormen gigantische warmtereservoirs die tot op heden nauwelijks zijn benut. Zelfs een bevroren meer kan in het midden van de winter milieuvriendelijke verwarmingsenergie leveren. Het principe van de warmtepomp kan ook worden gebruikt voor koeling, waardoor energievretende airconditioningsystemen volledig overbodig worden.

AGRU leverde geperste bochten voor de zeewaterinlaatpijp.

AGRULINE-leidingen

Het Meer van Genève ligt op de grens tussen Zwitserland en Frankrijk. Het is het grootste meer in beide landen. Het diepste punt, 310 m, bevindt zich voor de stad Lausanne. Het Patronaal Werkgeverscentrum is hier gevestigd. Het investeert in een nieuwe faciliteit die gebruik maakt van het water van het Meer van Genève om het gebouw te koelen en te verwarmen. Daartoe wordt diep water aangezogen, verwarmd of gekoeld met warmtepomptechnologie en na gebruik weer in het meer teruggebracht. AGRU leverde in totaal 800 strekkende meter AGRULINE-leidingen met een buitendiameter van 500 mm in SDR 11 voor de bouwwerkzaamheden, die zullen lopen van september 2020 tot maart 2021.

De pijpleiding werd voorzichtig onder water gezet en in een S-vormige boog tot een diepte van 80 m neergelaten.

Indrukwekkende onderdelen

Het bedrijf Hydrokarst Swiss, dat met de installatie werd belast, laste de door AGRU geleverde pijpstaven in inlaat- en uitlaatpijpen in de delta van de Rhône, de meest waterrijke rivier van Frankrijk. AGRU leverde indrukwekkende speciale onderdelen, zoals 6 m hoge geperste bochten, die worden gekenmerkt door een zeer lage stromingsweerstand. De kant-en-klaar gemonteerde pijpleiding werd voorzien van betonnen ballast en over een afstand van 20 km op het wateroppervlak naar de locatie getrokken. Om knikken te voorkomen, hebben de speciale duikers de pijpleidingen in een S-vormige boog laten zakken tot een diepte van 80 m. Daar is de watertemperatuur het hele jaar door zeer laag. Daar is de temperatuur het hele jaar door bijna constant tussen 4° en 8° Celsius, wat ideaal is voor de werking van een warmtepomp.

Markus Ebster, Hoofd BU XXL Piping Systems vertelt: “De concurrentie voor dit spannende project was groot. AGRU scoorde met kwaliteit, engineering en technische ondersteuning tijdens planning en realisatie. Al voor de start konden wij de planner overtuigen van de voordelen van onze geëxtrudeerde kunststofbuis met massieve wand in vergelijking met de oorspronkelijk geplande GVK-buizen. Het einde van fossiele brandstoffen is te voorzien, AGRU levert de technologie van engineering plastic voor een klimaatneutrale energie­voorziening.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details