Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Gebundelde krachten voor realisatie ondergrondse parkeergarage
“Producten van polyethyleen vereisen een bijzondere toepassing en theoretische competenties die niet iedereen bezit, maar Deschacht heeft hun installatie helemaal onder de knie.”

Gebundelde krachten voor realisatie ondergrondse parkeergarage

Voor een ziekenhuis is een goed onthaal van de patiënten en hun familie van essentieel belang. Dat veronderstelt natuurlijk ook dat er voldoende parkeergelegenheid is. Maar wat doe je als je ondergrondse parkeergarage onder water dreigt te lopen? Deschacht, Galère en Lucas David vonden een oplossing op maat.

De oorspronkelijke twee verdiepingen van de parking van het regionale ziekenhuis van Namen moeten worden uitgebreid om beter aan de behoeften van de patiënten te voldoen. De nieuwe garage zal een oppervlakte van 8000 m² per verdieping hebben, met meer dan 1000 plaatsen: een uitbreiding met 50 %. De bouw is in november 2022 begonnen en is verdeeld in twee fasen, waarvan de eerst op 2 oktober voltooid zal zijn. Waarom twee fasen? Omdat een deel van de parking toegankelijk moet blijven voor de patiënten, de werknemers en de families. 

Het parkeerbedrijf Effia heeft voor dit grootschalige project een beroep gedaan op aannemer Galère, die de grondwerken en de riolering heeft toevertrouwd aan de firma Lucas David. “Om te beginnen moesten we de eerste parking, met een metalen structuur, slopen om hem met een extra verdieping te herbouwen”, vertelt Matthew Leroy van Lucas David. “Wij hebben de grondwerken en de riolering verzorgd, met producten van Collinet-Deschacht.”

Twee Grundfos-pompen die elk een debiet van 30 l/s kunnen verzetten.

Onverwachte problemen

Galère deed een beroep op een studiebureau om de vereiste criteria te bepalen. Omdat de parkeergarage doorlopend zal worden gebruikt, moet ze aan hoge eisen voldoen. Maar het belangrijkste probleem van deze werf bleek het waterbeheer te zijn: “We moesten met de grondwerken tot 4,9 m diep gaan, maar al op 1,6 m stuitten we op grondwater”, vertelt Matthew Leroy. “We zaten voortdurend onder de waterspiegel en moesten een snelle en duurzame technische oplossing vinden om te vermijden dat de garage bij onweer zou overstromen.”

“Toen we bij het studiebureau te rade gingen, stelden het een vrij eenvoudige oplossing voor: twee pompen installeren, zodat er altijd één zou blijven werken als de andere defect was”, vertelt Laurent Demaret, projectleider bij Galère. “Dat vereiste de installatie van een grotere inspectieput dan voorzien, ook omdat er voldoende afstand tussen de pompen moest zijn om een vortexeffect te vermijden. We kozen dus voor een inspectieput van 1,8 m diameter, op maat gemaakt door Collinet.”

Om te vermijden dat de druk van het grondwater de verschillende elementen zou opstuwen werden betonplaten aangebracht, samen met een verankeringssysteem en een hoepel van roestvrij staal.

Koolwaterstofafscheider en pompstation

Deschacht heeft niet alleen een rioleringsnet van PEHD met een diameter van 110 tot 400 en een tiental op maat gemaakte inspectieputten van polyethyleen geleverd, maar ook een koolwaterstofafscheider van PEHD en een dubbelwandig pompstation van PEHD met ongewone afmetingen. 

“Dankzij de studiedienst van Deschacht, de expertise van onze partner Ecosolutions en de knowhow van Collinet, ons productieatelier, konden we de uitdaging aangaan”, zegt Dimitri Steilen, projectleider bij Deschacht. “We moesten immers een technische oplossing vinden voor de problemen van het project, zoals de grondwaterspiegel en de heel krappe uitvoeringstermijn. Bovendien moesten we ons houden aan de eisen van het studiebureau inzake de kwaliteit van de materialen en de veiligheidsnormen.”

“Er was een koolwaterstofafscheider van PEHD nodig om het water van de parking te zuiveren voor het naar de riolering gaat. Het loopt nu via een pompstation dat ook al het regenwater verwerkt. We hebben daarvoor een dubbelwandige tank van PEHD gebruikt met Ø1800, 5 m hoog, met een waterslot van 4 m³ en een ladder van PEHD, een systeem met valroosters, en twee Grundfos-pompen die elk een debiet van 30 l/s kunnen verzetten.”

Om te vermijden dat de druk van het grondwater de verschillende elementen zou opstuwen, heeft Lucas David betonplaten aangebracht, samen met een verankeringssysteem en een hoepel van roestvrij staal.

Het belangrijkste probleem van deze werf bleek het waterbeheer te zijn.

Polyethyleen, een ideaal materiaal

De twee cruciale elementen zijn van polyethyleen gemaakt, een uitgelezen materiaal voor dit type projecten. “Polyethyleen heeft het voordeel dat je er producten op maat mee kunt maken, zelfs als de afmetingen gigantisch zijn”, zegt Dimitri Steilen. “Het is bovendien 100% waterdicht en kan sneller worden geïnstalleerd dan bijvoorbeeld beton. Dat was bijzonder nuttig voor deze werf, waar we voortdurend grondwater moesten oppompen.” 

De koolwaterstofscheider is bovendien uitgerust met een alarm dat de klant zal waarschuwen wanneer de laag koolwaterstoffen haar maximum heeft bereikt en de afscheider moet worden leeggemaakt. De tank van het pompstation is voorzien van een peilsonde en een bedieningskast, zodat men de werking van de pompen doorlopend kan nagaan. Bovendien biedt Ecosolutions een jaarlijkse maintenance- en onderhoudsdienst aan. 

Betrouwbare partner 

Toen het een leverancier moest kiezen, klopte Lucas David uiteraard bij Collinet-Deschacht aan. “Wij werken al bijna 10 jaar samen en vertrouwen elkaar”, vertelt Matthew Leroy. “We hebben uitstekende contacten en de commerciële medewerkers reageren snel wanneer de plannen worden gewijzigd. Dat hebben we ook in dit bijzonder complexe project kunnen vaststellen. Producten van polyethyleen vereisen een bijzondere toepassing en theoretische competenties die niet iedereen bezit, maar Deschacht heeft hun installatie helemaal onder de knie. Wij hebben trouwens al opleidingen bij Deschacht gevolgd om de plaatsing van polyethyleenleidingen te perfectioneren.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details