“Die divisie begon met een sterke focus op riolering, maar vandaag mikken we ook uitdrukkelijk op de waterleidingsector”, aldus Joris Van Eynde, projectleider binnen de divisie leidingtechnieken bij Renotec.
In stedelijke omgevingen wordt leidingrenovatie elke dag uitdagender. Dagen- of wekenlang een wegdek openleggen behoort tot het verleden. Renotec, gespecialiseerd in alle mogelijke leidingtechnieken, profileert zich als ideale partner. “Vroeger lag de focus van de divisie leidingtechnieken op de renovatie van rioleringen”, klinkt het. “Rioolrenovatie is nog steeds een belangrijk onderdeel van ons dagelijkse werk. Maar onze toegepaste renovatietechnieken kunnen ook aangewend worden in drukleidingen. Zoals leidingen voor transport van afvalwater, drinkwater, gas of petroleum. Door onze renovatietechnieken verleng je de levensduur van drukleidingen significant.”
Renotec is vastbesloten om de waterleidingmarkt volop te ontdekken. En dat uit zich de voorbije jaren al in een mooi project in Brussel. In opdracht van de Brusselse watermaatschappij Vivaqua werkt Renotec, als onderdeel van de tijdelijke maatschap (TM) Reverso, mee aan de uitbreiding en vernieuwing van het waterleidingnet. Joris Van Eynde: “Dat project loopt sinds 2018 en sinds augustus vorig jaar hebben we ook een samenwerking met de Société Wallonne Des Eaux (SWDE) voor een aantal waterleidingrenovaties in Wallonië, waaronder Binge. Die projecten zitten momenteel in de pipeline.”
Dat de leidingtechnieken al enige tijd bestaan, is voor Renotec een grote troef. Joris Van Eynde: “De verschillende renovatietechnieken hebben we zelf ontwikkeld en intussen helemaal onder de knie. Het is enkel de markt en zijn noden die we nog moeten leren kennen. En omgekeerd moet ook de markt Renotec leren kennen. De waterleidingsector moet beseffen dat Renotec met zijn renovatietechnieken een zeer interessant alternatief biedt voor het aanleggen van een volledig nieuwe leiding, waar doorgaans veel meer hinder bij komt kijken.”
En wat de technieken betreft, komt vooral de relining op basis van GVK-kousen in aanmerking. Bij relining met TPUB (Ter Plaatse Uitgeharde Buis) op basis van GVK (Glasvezel Versterkte Kunststof)-kousen, wordt er een met hars geïmpregneerde kous in een bestaande leiding getrokken. Een kous of liner wordt via een bestaande put over de volledige strenglengte in de leiding getrokken tot de volgende put. De liner wordt met behulp van luchtdruk tegen de wand van de bestaande leiding gedrukt. De uitharding van het gebruikte hars gebeurt door middel van uv-licht. Aan de binnenzijde van de leiding vormt zich zo een nieuwe, naadloze buis die de oorspronkelijke belastingen overneemt.
Op basis van bestaande technieken verbetert Renotec dus de bestaande situatie. En dat steeds met een sterke focus op minder hinder. “Door onze verschillende leidingtechnieken beperken we de hinder voor de omwonenden en voorbijgangers. Door omleidingen te beperken en de uitvoeringstermijn steeds zo kort mogelijk te houden, kunnen we de doorgang voor weggebruikers optimaliseren”, klinkt het.
Wat de technieken en de ontwikkeling ervan betreft, houdt Renotec steeds de vinger aan de pols. Maar specialiseren in innovatieve technieken vereist ook een continue opleiding van de medewerkers. “Onze mensen hebben jarenlange ervaring. We storten ons dus met veel kennis van zaken op de waterleidingmarkt. De mensen die wij in dit verhaal hebben aangetrokken, hadden al de nodige ervaring met het plaatsen van waterleidingen en die interne kennis is voor ons van goudwaarde om de markt verder te ontdekken. In de toekomst zullen we blijven inzetten op speciale leidingtechnieken om steeds een oplossing te kunnen bieden bij specifieke renovatieproblemen. We bouwden al heel wat partnerships op in de vorm van jaar- en raamcontracten, zoals momenteel dus ook met Vivaqua in Brussel”, besluit Joris Van Eynde.