Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Luchthaven Oostende-Brugge, circulariteit troef
Op de Luchthaven Oostende-Brugge zijn er sinds april 2021 grote werkzaamheden aan de gang om de vliegtuigparking apron 2 te renoveren en de levensduur met 40 jaar te verlengen.

Luchthaven Oostende-Brugge, circulariteit troef

Op de Luchthaven Oostende-Brugge zijn er sinds april 2021 grote werkzaamheden aan de gang om de vliegtuigparking apron 2 te renoveren en de levensduur met 40 jaar te verlengen. De werkzaamheden verlopen in verschillende fasen en worden uitgevoerd door Colas.

Het project voorziet in 2 fasen van elk 70.000 m2 betonverharding met fundering en vernieuwing van het rioleringsnetwerk. Op een 20 cm dikke onderfundering, een 28 cm dikke fundering en een 5 cm asfalt sandwich-laag wordt een 30 cm betonverharding in stroken van 10 m breed met grote slipform pavers geplaatst. 

De betonverharding wordt in twee lagen voorzien, een onderlaag en een toplaag. Het voordeel hierbij is dat de speciale porfiergranulaten met verhoogde slijtvastheid enkel in de toplaag worden gebruikt. In de onderlaag worden dan standaard granulaten voor een hoge betonsterkte toegepast. Omdat een vliegtuigbelasting veel hoger is dan de gebruikelijke belastingen in de wegenbouw, wordt het wegenbeton in een dikte van 30 cm toegepast, ongeveer 50 % meer dan een klassieke betonweg. 

Omdat een vliegtuigbelasting veel hoger is dan de gebruikelijke belastingen in de wegenbouw, wordt het wegenbeton in een dikte van 30 cm toegepast, ongeveer 50 % meer dan een klassieke betonweg.

Circulariteit en duurzaamheid

Eind juni werd door Colas een tijdelijke betoncentrale op het luchthaventerrein gebouwd. Er wordt tot 1000 m3 wegenbeton per dag geproduceerd in twee verschillende types voor onderlaag en toplaag, met 6 verschillende granulaten als basismateriaal. In het kader van circulariteit en duurzaamheid wordt het uitgebroken beton van de oude betonverharding door een COPRO-gecertificeerde mobiele breker gerecycleerd tot een betongranulaat 0/40 dat opnieuw in de funderings- en onderfunderingslaag van de vliegtuigparking toegepast wordt. 

Door dit hergebruik moet het uitgebroken beton niet naar een andere site afgevoerd worden, en moeten er geen nieuwe (onder)funderingsmaterialen naar het project aangevoerd worden. Dit betekent volledig circulair, hoogwaardig hergebruik. Deze werkwijze ter plaatse vermindert het aantal vrachtwagens op de weg om dit project te realiseren en heeft een duidelijk verbeterde milieu-impact.

Hans Van De Craen, technisch verantwoordelijke bij COLAS: “We zijn fier dat we de betonmachines,  waarvan 1 nieuwe die die we 3 jaar geleden hebben aangekocht, volop kunnen inzetten op deze speciale werf op de luchthaven. We zijn ook heel tevreden over hoe het certificatieproces van wegenbeton loopt. De vrees dat we hierdoor te veel tijd zouden verliezen en de greep op onze eigen mengsels zouden verliezen, is volledig onterecht.” 

In het kader van circulariteit en duurzaamheid wordt het uitgebroken beton van de oude betonverharding door een COPRO-gecertificeerde mobiele breker gerecycleerd tot een betongranulaat 0/40 dat opnieuw in de funderings- en onderfunderingslaag van de vliegtuigparking toegepast wordt

Kwaliteit borgen

COPRO zorgt er mee voor dat de kwaliteit geborgd wordt via technische inspecties ter plaatse. Luc Verbustel, Certification Manager Wegenbeton bij COPRO: “Om een levensduur van 40 jaar voor deze vliegtuigparking te realiseren, is een hoge kwaliteit van het wegenbeton noodzakelijk. Voor BENOR-gecertificeerd wegenbeton worden de specifieke performantie-eisen van wegenbeton, zoals vorst-dooi weerstand en buigtreksterkte geëvalueerd en de betonkwaliteit tijdens de continue productie in het BENOR-certificatiesysteem bevestigd.” 

COPRO en COLAS zijn fier om bij te dragen aan dit project, waarbij op een circulaire en kwalitatieve manier onze mobiliteit van de toekomst wordt verzekerd.     

COPRO en COLAS zijn fier om bij te dragen aan dit project, waarbij op een circulaire en kwalitatieve manier onze mobiliteit van de toekomst wordt verzekerd.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details