Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Nieuwe afsluitschuiven op de Zuunbeek zorgen voor beter waterbeheer
De twee automatisch afsluitschuiven zijn voor groot Volsembroek (foto), een wachtbekken van 81.000 m³, en Slesbroek, een klein wachtbekken van 46.000 m³.

Nieuwe afsluitschuiven op de Zuunbeek zorgen voor beter waterbeheer

In opdracht van De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) plaatst SPIE Infrastructure twee nieuwe afsluitschuiven die de Zuunbeek in het Pajottenland scheiden van het omliggende wachtbekken. Met de schuiven kan de regulatie van het bekken bij droogte beter worden geregeld. Geen overbodige luxe, gezien de huidige klimaatverandering.  

Bij Sint-Pieters-Leeuw bevinden zich twee wachtbekkens beheerd door de Vlaamse Milieumaatschappij. Ze dienen om overstromingen in de omliggende gebieden te voorkomen. Bij hoogwater wordt het water uit de Zuunbeek tijdelijk geborgen in de wachtbekkens en wordt de beek op die manier ontlast. Mechanische terugslagkleppen zorgden ervoor dat het water terug in de beek kon stromen als het peil terug was gezakt. 

Waterpeil beter reguleren

SPIE Infrastructure vervangt de oude terugslagkleppen door nieuwe afsluitschuiven om de vulling en leegloop van de wachtbekkens beter – en al dan niet automatisch – te kunnen regelen. “De afsluitschuiven hebben een motoraandrijving zodat deze volautomatisch kunnen werken bij zowel hoog- als laagwater”, zegt projectingenieur Tibo Geenen. “Voor hoogwater werkte het oude systeem goed, maar voor laagwater is het tegenwoordig problematisch. Door de steeds warmere, drogere zomers is er een risico dat het wachtbekken helemaal droog komt te staan. Of het water warmt te snel op, wat leidt tot vissterfte en verlies van biodiversiteit. Doel van het project is om een optimaal waterpeil te kunnen handhaven.” 

Renovatieproject

De twee automatisch afsluitschuiven zijn voor groot Volsembroek, een wachtbekken van 81.000 m³, en Slesbroek, een klein wachtbekken van 46.000 m³. “Het gaat om een renovatie, waarbij we een uitbreiding maken op een bestaand project. Op de Zuunbeek zelf staan ook grote afsluitschuiven, die de volledige beek kunnen afsluiten om het gebied stroomafwaarts te beschermen tegen hoogwater. We moeten tijdens de werken dus goed opletten dat we geen schade berokkenen aan de bestaande installaties.” 

Blue Deal

Dat de nood hoog is, bleek enkele weken geleden toen het waterpeil van de Zuunbeek dreigend hoog stond en de twee wachtbekkens volledig vol waren gelopen. Gelukkig was er nog een volgende optie achter de hand: het natuurgebied Volsembroek. “Daarom zijn projecten als deze zo belangrijk” benadrukt Tibo. “Dat is ook de reden dat dit deels gefinancierd wordt door de EU in het kader van de Blue Deal.”  

“Als Vlaamse Milieumaatschappij worden wij in onze dagelijkse werking als geen ander geconfronteerd met klimaatverandering. Een van gevolgen is dat wij de werking van sommige elektromechanische installaties die nodig zijn voor een goed hoog- en laagwaterbeheer, opnieuw moeten evalueren, bijsturen en waar nodig aanpassen. Het is fijn dat we hierbij kunnen terugvallen op de goede samenwerking met een bedrijf zoals SPIE.”  Frank Delamalle, leidend ambtenaar van het project en elektromechanicus bij VMM.

Word SPIEcialist 
Wil je ook meewerken aan deze uitdagende projecten van SPIE? Neem dan zeker een kijkje op www.join.spie.be en zoek op “Infrastructure”.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details