Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Nieuwe grastegel is steviger en makkelijker te plaatsen
Group De Brabandere gebruikte het product ondertussen al op drie werven. De vuurdoop was voor de Aldi-parking in Veurne.

Nieuwe grastegel is steviger en makkelijker te plaatsen

Het Gentse bedrijf Deschacht ontwikkelde recent de duurzame en waterdoorlatende verharding Drainix, een ter plaatse gegoten gewapende grastegel, gemaakt van polypropyleen. Brecht De Meyer, customer service manager bij Deschacht: “Drainix is een antwoord op de steeds strenger wordende bouwvereisten.”

Met Drainix komt Deschacht tegemoet aan een vraag uit de bouw­wereld. Die zoekt al lang naar een duurzaam alternatief voor de huidige kunststof grasdellen, die worden kapotgereden bij intensief gebruik zoals manoeuvrerende vrachtwagens. Betonnen grastegels zijn dan weer niet gewapend. 

De Meyer: “Wat Drainix zo uniek maakt, is dat de verloren bekisting voorzien is van afstandshouders waar een wapeningsnet van 15 op 15 perfect op past.”

Afstandshouders

Met Drainix denkt Deschacht die problemen aan te pakken. Brecht De Meyer: “Wat Drainix zo uniek maakt, is dat de verloren bekisting voorzien is van afstandshouders waar een wapeningsnet van 15 op 15 perfect op past. Drainix plaatsen, het wapeningsnet erop, beton erover gieten en je hebt een ter plaatse gegoten grasdal. Die bovendien naadloos is. Dat is ook belangrijk, want momenteel vind je op de markt wel oplossingen met verschillende fragmenten die aan elkaar zijn gezet om één geheel waterdoorlatend te maken. Maar omdat dat verschillende puzzelstukken zijn, krijg je ook daar na verloop van tijd putten en verzakkingen. Drainix vormt één mooi betonnen geheel dat waterdoorlatend is en waar je gras in kan laten groeien.” Nog een troef: de visuele mogelijkheden. Het beton kan gepolierd, uitgewassen of geborsteld afgewerkt worden.

Aldi

Group De Brabandere gebruikte het product ondertussen al op drie werven. De vuurdoop was voor de Aldi-parking in Veurne, waar het bedrijf de parkeerstroken met Drainix uitrustte. Die werf maakte ook het rendementsvoordeel duidelijk volgens Brecht De Meyer. “De parking moest toch gegoten worden in beton. Als je dan in dezelfde bewerking waterdoorlaatbaarheid kan garanderen, werk je dubbel zo snel. Wat ook helpt: als je een gewapende vloer wil gieten, moet je sowieso afstandshouders voor de bewapening plaatsen. Bij Drainix zijn die al geïntegreerd, waardoor ook die aparte bewerking overbodig wordt.”

“We begonnen breder te denken: hoe kunnen we een volledige oppervlakte verharden terwijl we de waterdoorlaatbaarheid garanderen?”

Van idee tot patent

Deschacht werkt al sinds 2020 aan deze innovatie. Toen voerde het bedrijf de eerste gesprekken met partners en bracht het de bestaande problemen in kaart. “Vloeisimulaties, afmetingen bepalen, een matrijs laten maken in China, patent aanvragen,.. je bent toch al snel een jaar of drie onderweg van idee tot eindproduct,” zegt Brecht De Meyer. 

“Daar hoorde ook een concrete testfase bij. We legden een kleine oppervlakte met Drainix aan op onze parking, de inzichten gebruikten we voor het finale product. Zo kwamen we te weten hoe dun het vlak kon zijn zonder sterkte te verliezen. In tegenstelling tot de opstaande randen trouwens, die net heel dik zijn. Zo kunnen de plaatsers er makkelijk over wandelen met bijvoorbeeld wapeningsnetten zonder hun balans te verliezen. Onderaan de plaat voegden we na die testfase ook gaatjes toe. Zo kan de regen makkelijk wegvloeien als het regent net voordat de aannemer beton moet gieten.

De parkeerstroken werden er met Drainix uitgerust.

Uitwijkstrook

Brecht De Meyer krijgt ondertussen veel vragen uit de sector, en niet altijd voor een toepassing die overeenkomt met het oorspronkelijke idee – een grasdal. De gemeente Maarkedal wil Drainix gebruiken als uitwijkstrook bij landbouwwegen. De bestaande oplossingen verzakken daar na verloop van tijd door het zware tractorverkeer. De Meyer kreeg ook al vragen om Drainix te gebruiken als bermversteviging. Hij verwacht meer soortgelijke vragen. “Doorheen de jaren zien we de eisen omtrent verhardingen steeds strenger worden. Bouwwerven worden niet meer vergund zonder voldoende waterdoorlatende verharding. Daarom begonnen we breder te denken: hoe kunnen we een volledige oppervlakte verharden terwijl we de waterdoorlaatbaarheid garanderen? Het antwoord daarop was Drainix.”      ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details