Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Nivellering op maat voor Zuidpark
Voor de complexe nivelleringswerken in fases 2 en 3 doet hoofdaannemer Stadsbader een beroep op de expertise van TLS Duyck.

Nivellering op maat voor Zuidpark

De Gedempte Zuiderdokken vormden samen een langwerpig plein in het zuiden van Antwerpen, parallel met de Scheldeoever. Het is een prachtige open ruimte die vooral gebruikt werd als een enorme parking. Dat is nuttig, want parkeerplaats is nodig in de stad. Maar het is ook een gemiste kans. Daarom wordt deze zone getransformeerd naar een park met 2 ondergrondse parkings: het Zuidpark. De werken vorderen gestaag en worden in drie fases uitgevoerd. Voor de complexe nivelleringswerken in fases 2 en 3 doet hoofdaannemer Stadsbader een beroep op de expertise van TLS Duyck.

In september 2015 viel de beslissing dat er iets nieuws moest gebeuren met de Gedempte Zuiderdokken en werden er voorwaarden vastgelegd. Parkeren blijft belangrijk in deze zone, dus de parkeerplaatsen verhuizen ondergronds. Dat maakt bovengronds ruimte vrij voor een volledige heraanleg. De stad schreef een ontwerpwedstrijd uit en het ontwerp van het Belgisch-Zwitserse team Tractebel, ADR Architects, Georges Descombes in samenwerking met Les Eclairistes Associés & Erik De Waele, kwam als winnaar uit de bus.

Met onze Bobcat T870 hebben we in eerste instantie de kleikorrels op het juiste niveau gebracht.

Drukimpact beperken

De Gedempte Zuiderdokken worden vooral een groene ruimte. Er komen meer bomen  en een kleurrijke waaier aan heesters, vaste planten en bloembollen. De bodemlaag van de Gedempte Zuiderdokken wordt volledig vervangen. De bestaande grond wordt over een dikte van 1,5 meter vervangen door een nieuwe opbouw, aangepast aan de specifieke beplanting en gebruik van het park. Voor de nivellering van fases 2 en 3 van het project werd TLS Duyck (Total Levelling Solutions) ingeschakeld. “De nieuwe bodemopbouw vroeg om een specifieke nivellering”, licht Pieter Duyck van TLS Duyck toe. “Door de aanwezigheid van een ondergronds capillair systeem voor waterinfiltratie was het uitgesloten om de nivelleringswerken met zwaar materieel uit te voeren. Het risico om het irrigatiesysteem te beschadigen was te groot en de drukimpact moest beperkt worden.”

Boven het buizensysteem werden kleikorrels verdeeld die door TLS Duyck genivelleerd werden. “En dat deden we met onze Bobcat T870, gecombineerd met Mekos 3D-sturing”, aldus Pieter Duyck. “Deze compacte machine van 7 tot 8 ton zorgt voor een geringe impact op de bodem, ideaal voor dit project. Een gewone bulldozer of een rupskraan zou te zwaar geweest zijn. De kleikorrels werden zelfs met long reach kranen op het middenplein gedropt. Met onze Bobcat T870 hebben we in eerste instantie de kleikorrels op het juiste niveau gebracht. Vervolgens nivelleerden we de teelaarde en daarbovenop werd de afwerking van het park gerealiseerd.”

Naast de Bobcat T870 werd ook de Bobcat T66 ingezet voor de smallere doorgangen

Bobcat T66

Het uiteindelijke ontwerp van het nieuwe park focust duidelijk op waterbeheersing: water kan gemakkelijk in de grond sijpelen, een krattensysteem bevloeit de bomen, er zijn regenwaterputten, de tuinen en de grasweide doen dienst als waterbuffer, het water wordt hergebruikt om te spelen en voor het bufferen van water in de wadi’s. Pieter Duyck: “Ook in een volgende fase van onze werken – het aanleggen van de paden in halfverharding – speelde waterinfiltratie een belangrijke rol. De fundering zo vlak mogelijk aanleggen was cruciaal omdat er op die fundering waterkratten werden geplaatst om water op te slaan voor de bomen. Om het krattensysteem te beschermen tijdens het nivelleren van het grind was ook hier weer een beperkte impact noodzakelijk. Naast de Bobcat T870 werd voor deze fase ook de Bobcat T66 ingezet voor de smallere doorgangen tot minimaal 1m75 tussen de bomen. Ook de T66 werd uitgerust met Mekos 3D-sturing.”

De Gedempte Zuiderdokken worden getransformeerd naar een park met 2 ondergrondse parkings: het Zuidpark.

Oplossing op maat

Dit project valt niet op door het grote grondverzet, maar wel door zijn complexiteit en specifieke oplossing. “En op dergelijke projecten mikken we ook met onze afdeling Total Levelling Solutions. Voor ieder project bieden wij een oplossing op maat aan. We beschikken over nivelleringsmaterieel van 4 tot 22 ton, die we afhankelijk van het type werk kunnen inzetten. En dat is behoorlijk uniek. TLS Duyck biedt een totaaloplossing aan in de vorm van het juiste materieel, uitgerust met totaalstationsturing. Werken met gps was aan de Zuiderdokken, gezien de aanwezige bomen en omliggende pakhuizen, geen optie. Een totaalstation met een volledige 3D-model van het park bleek de enige juiste formule”, besluit Pieter Duyck.      ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details