Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Peilgestuurde drainage, de toekomst van waterbeheer
Door het waterpeil te reguleren, kan de uitstroom van voedingsstoffen en gewasbeschermingsmiddelen naar oppervlaktewater worden verminderd.

Peilgestuurde drainage, de toekomst van waterbeheer

Watermanagement 2.0

Waterbeheer is altijd al een essentieel onderdeel geweest van landbouw en stedelijke planning. Met de huidige klimaatverandering en frequente extremen in neerslag, variërend van droogtes tot overstromingen, wordt de noodzaak voor effectief waterbeheer steeds groter. Een van de innovatieve oplossingen die naar voren komt als antwoord op deze uitdagingen is peilgestuurde drainage. 

Zoals bij elke nieuwe technologie, is het essentieel om voortdurend onderzoek en training te bevorderen om de voordelen van peilgestuurde drainage volledig te realiseren.

De Ceuster uit Sint-Katelijne-Waver nam begin dit jaar de drainage-activiteiten van Christiaenen – Van Looveren onder de vleugels. En is dus vast van plan een belangrijke rol te spelen in deze sector.

Geert Van Meensel, projectmanager De Ceuster: “We zijn een servicebedrijf die loonwerken uitvoert. We gaan daar heel breed in, met afdelingen zoals ‘Horti’, ‘Sport’ en ‘Infra’. En daar komt nu ‘Drainage’ bij. We hebben altijd heel nauw samengewerkt met drainagebedrijf Christiaenen – Van Looveren. Louis Christiaenen en Yvonne Van Looveren gaven dit jaar hun levenswerk door aan ons en daar zijn we bijzonder trots op. Wij voerden namelijk al vele jaren loonwerken uit voor hun proefstation in Meerle, dus voor de nu gepensioneerde Louis was dit eigenlijk een logische stap. En doordat het beheersen van het waterpeil een steeds belangrijker gegeven wordt, zullen we in de toekomst hard inzetten op peilgestuurde drainage. Inclusief uitgebreid advies, want we hebben uiteraard – ook door onze stevige ervaring op allerlei andere gebieden, zoals nivellering en aanverwanten – heel wat knowhow opgebouwd.”

Peilgestuurde drainage is een geavanceerde vorm van traditionele landbouwdrainage.

Grondwaterpeil actief reguleren

Jan De Roye, verantwoordelijke infra De Ceuster: “Peilgestuurde drainage is een geavanceerde vorm van traditionele landbouwdrainage. In plaats van een constante afvoer van water uit de bodem, stelt deze techniek de beheerder in staat om het grondwaterpeil actief te reguleren, door het aanleggen van een gestuurde waterbuffer. Dit wordt mogelijk gemaakt door het gebruik van kleppen en regelapparaten die kunnen worden aangepast op basis van de huidige behoeften en omstandigheden.”

De sturing gebeurt via een regelput/-buis.

Voordelen van peilgestuurde drainage

Hoewel peilgestuurde drainage veelbelovend is, zijn er ook uitdagingen. De techniek vereist nauwkeurige monitoring en beheer om effectief te zijn. Er is ook een leercurve voor landbouwers en beheerders om de systemen optimaal te bedienen. Maar dat weegt nauwelijks op tegen de overduidelijke voordelen:

Flexibiliteit: Het belangrijkste voordeel van peilgestuurde drainage is de mogelijkheid om waterpeilen aan te passen aan wisselende omstandigheden. In droge periodes kan het waterpeil hoger worden gehouden om gewassen te voorzien van het nodige vocht, terwijl in natte periodes het peil kan worden verlaagd om wateroverlast te voorkomen.

Duurzaamheid: Door het waterpeil te reguleren, kan de uitstroom van voedingsstoffen en gewasbeschermingsmiddelen naar oppervlaktewater worden verminderd. Dit draagt bij aan een betere waterkwaliteit en beschermt aquatische ecosystemen.

Kostenbesparing: Hoewel de initiële installatiekosten van peilgestuurde drainage hoger kunnen zijn dan die van traditionele drainage, kunnen de langetermijnvoordelen, zoals verminderde irrigatiebehoeften en een betere gewasopbrengst, leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen.

Peilgestuurde drainage biedt een vooruitstrevende oplossing voor de uitdagingen van het hedendaagse waterbeheer.

Drainage én irrigatie

“De sturing gebeurt via een regelput/-buis”, gaat Jan verder. “In die put worden de gewenste waterhoogtes dan aangegeven. Je kan dat manueel aansturen, maar dit kan ook volautomatisch gebeuren. We hebben zelfs een app die je voortdurend op de hoogte houdt van de waterstanden in de gemonitorde grond. Overigens, en niet onbelangrijk, we hebben zelfs al projecten lopen waar niet alleen de drainage wordt gestuurd, maar ook irrigatie mogelijk is, via diezelfde drainagebuizen.”

Bij sommige projecten wordt niet alleen de drainage gestuurd, maar ook irrigatie, via diezelfde drainagebuizen.

Onderzoek en training bevorderen

“Peilgestuurde drainage biedt een vooruitstrevende oplossing voor de uitdagingen van het hedendaagse waterbeheer. Het vermogen om actief – via een regelput met sensoren – het grondwaterpeil te beheren kan landbouwers en stadsplanners helpen zich aan te passen aan veranderende klimaatomstandigheden en tegelijkertijd de waterkwaliteit te beschermen. Zoals bij elke nieuwe technologie, is het essentieel om voortdurend onderzoek en training te bevorderen om de voordelen van peilgestuurde drainage volledig te realiseren”, besluit Geert Van Meensel.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details