Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Prefab zebrapad blinkt uit in duurzaamheid en veiligheid
Veiligheid en comfort van de weggebruiker zijn enkele van de pijlers die bij de fabrikanten van FEBESTRAL hoog op de prioriteitenlijst staan. (Beeld: info@studiodupont.be)

Prefab zebrapad blinkt uit in duurzaamheid en veiligheid

Met veiligheid als rode draad spelen markering en signalisatie op wegen en in openbare ruimtes een belangrijke rol in onze dagdagelijkse samenleving. En prefab beton kan op dat vlak een belangrijke rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan middengeleiders met geribbeld oppervlak, waarschuwingsmarkeringen met geschrankt noppenpatroon, vluchtheuvels, verkeersdrempels … Aan dat lijstje werd enkele jaren geleden ook het prefab zebrapad toegevoegd. Een innovatieve ontwikkeling van prefab betonspecialist STRADUS, lid van FEBESTRAL.

FEBE is de erkende beroepsvereniging van fabrikanten van geprefabriceerde betonproducten en verdedigt de belangen van de sector. De Belgische betonindustrie produceert een brede waaier aan geprefabriceerde elementen voor de bouw, gaande van eenvoudige, ongewapende producten zoals metselblokken en straatstenen tot de grote structuurelementen als brugliggers. Binnen FEBE opereert FEBESTRAL als deelvereniging waarbinnen de fabrikanten van prefabbetonproducten voor de bestratingsmarkt, zoals betonstraatstenen, betontegels, lijnvormige elementen en toebehoren, zich verenigen. FEBESTRAL staat in voor de ondersteuning van de commercialisering van de producten van haar leden, zowel op technisch als promotioneel vlak.

Vormelijk zijn zebrapaden een simpele opeenvolging van 50 cm brede witte en zwarte stroken.

Veiligheid en comfort van de weggebruiker zijn enkele van de pijlers die bij de fabrikanten van FEBESTRAL hoog op de prioriteitenlijst staan. De mogelijkheden om wegen en openbare ruimtes te voorzien van markeringen en signalisatie zijn erg talrijk. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de prefab zebrapadelementen met Optilux belijning van STRADUS, die de veiligheid op oversteekplaatsen verhogen. “STRADUS beschikt over veel ervaring en knowhow op het vlak van prefab verkeerselementen, zoals drempels en middengeleiders”, vertelt Sven Tilkin, product development manager bij STRADUS. “En we zijn steeds op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Het idee voor prefab zebrapaden is deels ook ontstaan vanuit een maatschappelijke behoefte. In de praktijk zien we dat veel traditionele zebrapaden nog maar een schim zijn van zichzelf, niet meer herkenbaar en onveilig.”

Praktische uitwerking

Vormelijk zijn zebrapaden een simpele opeenvolging van 50 cm brede witte en zwarte stroken. Sven Tilkin: “Het is dus een zeer repetitief product. Wij ontwikkelden elementen met een lengte van 3 m en een breedte van 1 m, waarvan 50 cm wit in het midden en aan weerskanten nog een strook 25 cm zwart. Zo krijg je een mooi zebrapadpatroon wanneer je twee elementen met elkaar verbindt. Op de kopse zijden voorzien we nog een strook zwart van 10 cm, om te vermijden dat de witte strook beschadigd wordt. Daarnaast ontwikkelden we ook nog een passtuk, omdat we met onze vaste afmetingen niet altijd goed uitkomen door de verschillende wegbreedtes. Met die passtukken kan je het zwarte gedeelte verbreden tot 75 cm. Sinds het ontstaan van het idee ging de praktische uitwerking zeer snel. We konden heel erg teren op de ervaring en technieken van andere signalisatie-elementen.”

Contrast en kleurvastheid

De Optilux toplaag op basis van uiterst witte en reflecterende granulaten zorgt voor een verbeterde zichtbaarheid. Sven Tilkin: “Net als bij de drempels zijn we op zoek gegaan naar een zo goed en hoog mogelijk contrast. Een zebrapad moet duidelijk maken waar je als voetganger moet oversteken, maar moet ook voldoende contrasteren wanneer het schemert of donker wordt. Als voetganger moet je steeds een veilig gevoel hebben.”

Met veiligheid als rode draad spelen markering en signalisatie op wegen en in openbare ruimtes een belangrijke rol in onze dagdagelijkse samenleving.

De prefab zebrapaden zijn duurzaam, slijtvast en kleurvast, want de toplaag van de zwarte delen is ontwikkeld met natuursteengranulaten (basalt). Zowel de belijning als de zwarte delen zijn uitgewassen en hebben een antislip effect. Dat maakt de elementen in hun geheel voldoende stroef voor veilig voetgangersverkeer. Sven Tilkin: “Traditionele zebrapaden die met thermoplasten worden geverfd, moeten geregeld opnieuw geplaatst worden omwille van een enorme slijtage na belasting. Een prefab zebrapad vraagt iets meer tijd in aanleg en een hogere investeringskost, maar de duurzaamheid en kleurvastheid zijn wel gegarandeerd.”

Veilige omgeving voor iedereen

Met een product van 1 meter breedte, optioneel aangevuld met een passtuk, realiseer je voor eender welke wegbreedte een volwaardig zebrapad. Bovendien kunnen de gewapende elementen iedere verkeersbelasting aan. “STRADUS communiceert over vier beleidsthema’s en één daarvan is het street safe-gamma, waar mobiliteit en verkeersveiligheid primeren. Veiligheid is topprioriteit voor ons, zowel voor onze eigen mensen als voor de toepassingen waar onze producten gebruikt worden. Als we de omgeving ook maar een klein beetje veiliger kunnen maken voor iedereen, dan moeten we dat doen. En het prefab zebrapad is weer een mooi voorbeeld van hoe prefab beton daaraan kan meewerken”, besluit Sven Tilkin.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details