Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Unieke bestrating met dubbele functie voor Markt in Hamme
Met de herinrichting van de Markt en haar omgeving stoomt Hamme zich klaar voor een creatieve, verkeersluwe en groene toekomst.

Unieke bestrating met dubbele functie voor Markt in Hamme

Met de herinrichting van de markt – naar een ontwerp van BUUR Part of Sweco – en haar omgeving stoomt Hamme zich klaar voor een creatieve, verkeersluwe en groene toekomst. In een PPS-project bouwen Democo en Juri samen aan een nieuwe academie, een bibliotheek, een evenementenplein en meerdere woongelegenheden. Ook handelsruimtes en kantoorruimtes met ondergrondse parking maken deel uit van de realisatie. Voor de betonnen bestrating werd een beroep gedaan op producent Bleijko, lid van FEBESTRAL, de deelvereniging binnen FEBE die de fabrikanten van prefab betonproducten voor de bestratingsmarkt vertegenwoordigt. “De combinatie van zowel waterpasserende als niet-passerende bestrating in dezelfde unieke kleur maken dit project best bijzonder”, aldus Frank Mortier, accountmanager bij Bleijko. 

FEBE is de erkende beroepsvereniging van fabrikanten van prefab betonproducten en verdedigt de belangen van de sector. De Belgische betonindustrie produceert een brede waaier aan geprefabriceerde elementen voor de bouw, gaande van eenvoudige, ongewapende producten zoals metselblokken en straatstenen tot de grote structuurelementen als brugliggers. Binnen FEBE opereert FEBESTRAL als deelvereniging waarbinnen de fabrikanten van prefabbetonproducten voor de bestratingsmarkt, zoals betonstraatstenen, betontegels, lijnvormige elementen en toebehoren, zich verenigen. FEBESTRAL staat in voor de ondersteuning van de commercialisering van de producten van haar leden, zowel op technisch als promotioneel vlak.

Ook kantoorruimtes, 70 appartementen en ongeveer 3.000 m² handelsruimte maken deel uit van het project.

FEBESTRAL-lid Bleijko profileert zich al jaar en dag als specialist in betonproducten voor de openbare ruimte. Van bestrating tot riolering en van zeewering tot maatwerkoplossingen. Ook voor het project in Hamme toonde Bleijko zich de ideale partner. Frank Mortier: “Het betreft hier een vrij groot project, dat meer omhelst dan enkel het vernieuwen van het marktplein. Zo wordt er onder andere ook een nieuwe kunstacademie gebouwd, wordt een stadsbibliotheek ondergebracht in de historische winterkapel en wordt er een groene kapeltuin tussen de academie en de bibliotheek aangelegd. Ook kantoorruimtes, 70 appartementen en ongeveer 3.000 m² handelsruimte maken deel uit van het project. Het marktplein zelf is goed voor ongeveer 5.000 m² verharding, maar de totale verharding in dit project bedraagt 10.000 m².”

80 % onverhard

Van die 10.000 m² is maar liefst 8.000 m² waterpasserend. Frank Mortier: “Voor zowel het waterdoorlatende als niet waterdoorlatende gedeelte hebben we hetzelfde product gebruikt en dit dubbele gebruik maakt het project bijzonder. De verharding werd in wildverband gelegd in vijf verschillende formaten, 8 cm breed en met een lengte variërend van 20 tot 45 cm. En telkens met een afstandshouder van 1,5 cm. Het waterdichte gedeelte werd dan opgevoegd met mortel en de waterdoorlatende met inveegsplit. De keuze om een gedeelte waterdicht aan te leggen, heeft te maken met de aanwezigheid van een nieuwe ondergrondse parking onder die zone.” 

“De combinatie van zowel waterpasserende als niet-passerende bestrating in dezelfde unieke kleur maken dit project best bijzonder.”

Unieke kleur

De betrokkenheid van Bleijko ging verder dan de productie en de levering van de materialen. Frank Mortier: “Zoals bij de meeste projecten denken we graag mee. Dit project werd gezien als een vervolg op een eerder aanpalend project waar Democo en Juri een appartementencomplex realiseerden. Toen werd er een specifieke kleurenmengeling ontwikkeld voor de gevelsteen en die kleur moest een visueel vervolg krijgen in de nieuwe bestrating van de markt. Naar analogie met de gevelsteen hebben wij dan een kleur op maat ontwikkeld, met hoofdzakelijk de tinten lichtbruin, wit en grijs. Om zo het centrum van Hamme visueel zo sterk mogelijk te verbinden. Die kleur hebben we dan voor zowel het waterdoorlatende als niet waterdoorlatende gedeelte toegepast.”

Van de 10.000 m² verharding is maar liefst 8.000 m² waterpasserend.

Kwaliteiten prefab beton

Omwille van de coronapandemie liepen de werken vertraging op, maar begin november kon de wekelijkse markt eindelijk terug plaatsvinden. “Voor ons behoort dit zeker tot de grotere projecten op jaarbasis. Naast de bestrating hebben we ook nog alle lineaire elementen mogen leveren. Dit project is een mooi voorbeeld van de kwaliteiten die prefab beton heeft. De veelzijdigheid en geslaagde combinatie met groenintegratie zijn grote troeven bij stedelijke ontwikkelingen, net als de esthetische mogelijkheden. De gebruiker zal het verschil niet zien tussen het waterdichte en waterdoorlatende gedeelte van de verharding. Bleijko en bij uitbreiding prefab beton kan in dergelijke projecten een gepast antwoord bieden op alle vragen, in dit geval het dubbele gebruik van dezelfde materialen”, besluit Frank Mortier.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details