Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Waterbouwexpert focust ook op milieu- en saneringsprojecten
In opdracht van OVAM, en in samenwerking met ROMARCO, maakte Herbosch-Kiere de voorbije jaren in de regio Kapelle-op-den-Bos meer da 1.000 particuliere percelen asbestvrij.

Waterbouwexpert focust ook op milieu- en saneringsprojecten

Als expert in waterbouwkundige werken buigt Herbosch-Kiere, lid van Eiffage Group, zich met de nodige kennis ook al jaar en dag over milieuprojecten. Onder andere in opdracht van OVAM voert Herbosch-Kiere heel wat saneringswerken uit en mede omwille van de sterke link met Oostvlaams Milieubeheer (OVMB), eveneens lid van Eiffage Group, specialiseerde de waterbouwexpert zich in het inrichten en afdekken van stortplaatsen. Maarten Taelemans, verantwoordelijke milieuwerken bij Herbosch-Kiere, gaf GWW tekst en uitleg.

Al langer dan een eeuw bouwt Herbosch-Kiere aan de infrastructuur van vandaag en morgen. In, op en vlakbij het water. Waterwegen onderhouden, offshore energieprojecten, bergen van schepen, funderingen voorzien, vervuilde gronden saneren … Met succes profileert Herbosch-Kiere zich als waterbouw­expert, met een focus op vier sterke pijlers: civiel & water, maritieme & offshore diensten, funderingen en milieu. Wat de milieu- en saneringswerken betreft, teert Herbosch-Kiere op jarenlange ervaring en een specifieke expertise. Zo behoren naast het uitvoeren van saneringswerken ook het inrichten en afdekken van stortplaatsen tot de specialiteiten.

Herbosch-Kiere voert bodemsaneringswerken uit, van de ontgraving en de afvoer van de bodem tot asbestverwijdering, grondwaterzuivering, drijflaagverwijdering …

Belangrijke dienst

Herbosch-Kiere voert bodemsaneringswerken uit, van de ontgraving en de afvoer van de bodem tot asbestverwijdering, grond-
waterzuivering, drijflaagverwijdering … Maarten Taelemans: “Hoewel milieuwerken niet meteen tot onze corebusiness behoren, zijn we wel al zeer lang actief bezig met dit soort specifieke werken. Voor Herbosch-Kiere is het altijd een belangrijke dienst geweest en dat zal het ook in de toekomst blijven. Er is uiteraard de link met de stortplaats van OVMB, dat afvalstoffen bergt op een milieuveilige, -verantwoorde en -zorgzame manier. De meeste saneringsopdrachten die we uitvoeren zijn in opdracht van OVAM, bij wie Herbosch-Kiere ook gecertificeerd is.” 

Vorig realiseerde Herbosch-Kiere succesvol de aanleg van een stortplaats bij OVMB

Synergie binnen Eiffage

Afhankelijk van de verontreinigingsgraad en de parameters kan Herbosch-Kiere met de gesaneerde gronden terecht bij OVMB. Of bij ROMARCO, gespecialiseerd in oplossingen voor specifieke reinigingsproblemen en asbestverwijdering, en eveneens onderdeel van Eiffage Group. Die synergie binnen de groep is zeer interessant voor Herbosch-Kiere. Wat het saneren betreft, bieden we eigenlijk het volledige pakket aan: van het afgraven van de verontreinigde gronden tot en met de afvoer naar onze eigen stortplaats of een centrum voor grondreiniging. De heraanvulling van het terrein zit hierin ook vervat. Het gebeurt ook dat we een grondwatersanering uitvoeren. Voor de bemaling en zuivering van het water doen we dan een beroep op een vertrouwde onderaannemer.”

De milieuwetgeving staat nooit stil en is behoorlijk vatbaar voor veranderende regelgeving. Denk maar aan de PFAS-verontreinigde Oosterweelgronden. Maarten Taelemans: “Onlangs werden we geconfronteerd met hetzelfde probleem op een saneringswerf in Halle, waar vroeger bij een brand ook geblust werd met PFAS-houdend schuim. Gelukkig volgt OVAM dit allemaal heel goed op en dankzij een goeie relatie en communicatie kunnen we die obstakels aan. Je weet uiteindelijk nooit wat je exact in de gronden zal aantreffen. Asbestverwijdering is dan weer een ander verhaal. In opdracht van OVAM, en in samenwerking met ROMARCO, hebben we de voorbije jaren in de regio Kapelle-op-den-Bos circa 1.000 percelen gesaneerd en asbestveilig gemaakt.”

Ook het afdichten van stortplaatsen behoort tot de kwaliteiten van Herbosch-Kiere.

Veiligheid

Bij de uitvoering van bodemsaneringswerken speelt de zorg voor veiligheid, gezondheid en milieu een belangrijke rol. Deze kwaliteit wordt al jaren gewaarborgd door het Achilles zorgsysteem van OVAM. Maarten Taelemans: “Dat is een kwaliteitszorg-systeem dat je iedere werf nauwgezet moet volgen en ook door certificatie-instelling geauditeerd wordt. Op die manier kan je als bedrijf ook jouw certificaat behouden. Veiligheid en gezondheid maken daarvan een belangrijk onderdeel uit. Maar voor Herbosch-Kiere is dat de logica zelve. De veiligheid van onze eigen mensen, de omwonenden en iedereen die met de werf te maken heeft, staat steeds bovenaan.”

Ook het afdichten en inrichten van stortplaatsen behoort tot de kwaliteiten van Herbosch-Kiere. De stortplaats wordt afgeschermd van de natuurlijke omgeving (bodem en grondwater) en de invloed op het milieu wordt zo tot een absoluut minimum herleid. “Dit kan je zeker een specialisatie noemen. Je moet toch beschikken over de nodige kennis en over voldoende materieel, zoals bijvoorbeeld grondverzetmachines. Dit type werk omvat onder andere het plaatsen van afdichtings- en drainagelagen, het lassen van een ondoorlaatbare folie en het plaatsen van een reeks leidingen. Zo voerden we pas nog een aanlegfase op de stortplaats van Umicore uit en werd er onlangs een afdekfase uitgevoerd op de site van OVMB”, besluit Maarten Taelemans.      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details